Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/fokuspa/public_html/templates/gk_mo/lib/framework/helper.layout.php on line 117

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/fokuspa/public_html/libraries/cms/application/site.php on line 272

Jämförelsens förbannelse

Ett av de mest psykologiskt hämmande fenomenen som finns är jämförelse. Ändå har vi svårt att låta bli. Vi jämför oss med andra, våra prestationer med andras, vår status, vår framgång och vår lycka. Vi uppvärderar andra och nedvärderar oss själva. Eller tvärtom.

Vilket vi än väljer tycks det göra oss olyckliga. Vi känner oss antingen förmer än andra eller mindre än andra. Det får det oss att hamna utanför oss själva och lägga fokus på något (någon) vi ändå inte kan påverka. Det får oss varken att må bra eller prestera väl.

Vi distanserar oss från varandra och kanske glömmer att vi alla har en så stor mängd varianter av förutsättningar att de helt enkelt inte är adekvat att jämföra dessa med någon annans.

Varför denna förmåga över huvud taget finns kan man fundera kring. Fast kanske räcker det att veta att jämförelse helt enkelt inte funkar något vidare. Den leder oss inte till den plats där de flesta av oss vill vara, den plats där vi känner oss lugna, glada, värdefulla och älskade.

Mer intressant är det vad man kan göra åt eländet. För det går. Praktiken av mindfulness hjälper till att flytta fokus till en plats där man kan se på sig själv och andra på ett mindre dömande sätt. Mer tillåtande. Det är svårt att förklara exakt hur detta går till men det är ungefär som att både se varje människa som unik med sina särskilda förutsättningar samtidigt med en upplevelse av att vi på ett större plan delar samma önskningar. Vi vill alla bli lyckliga och undvika lidande och gör vad vi tror är bäst för att komma dit. Vilket förenar oss mer än särskiljer oss. På så sätt kortas avstånden. Numera ser jag inte andras framgång och lycka som ett hinder för min egen möjlighet till lycka.

Snarare tvärtom. Det inspirerar mig att undersöka hur andra har gjort för att lyckas, i sina jobb, i sina relationer. Kanske kan jag lära mig något jag tidigare inte tänkt på. På så sätt bleknar jämförelserna... och fram träder nyfikenheten.